به گزارش شهرآرانیوز، شاخص کل بورس امروز با افت بیش از ۱۳ هزار واحد (۰.۴۹ درصد) در ارتفاع ۲ میلیون و ۸۱۱ هزار واحد آرام گرفت. نماد فارس بیشترین اثر مثبت و نمادهای فولاد، شستا، بوعلی، خساپا، حکشتی و میدکو بیشترین اثر منفی را بر شاخص داشتند.
شاخص هموزن نیز همجهت با شاخص کل ۰.۷ درصد و شاخص فرابورس ۰.۴۲ درصد منفی را ثبت کردند.
ارزش معاملات خرد امروز به ۶ هزار میلیارد تومان و حجم معاملات خرد نیز به ۱۵.۱ میلیارد برگه سهم رسید.
در روز جاری سهامداران حقیقی نشان دادند که همچون چند روز اخیر رغبتی برای خرید سهام ندارند و تردید و احتیاط را در پیش گرفتهاند.
به نظر میرسد تداوم ابهامات پیرامون متغیرهای اقتصادی و سیاسی کشور، اصلیترین عامل افزایش سردرگمی سرمایهگذاران در هفتههای اخیر بوده و این موضوع موجب بدبینی فعالان بورسی نسبت به چشمانداز آتی بازار سهام شده است.
شروین شهریاری، کارشناس بازار سهام در رابطه با وضعیت بازار سهام معتقد است:
پس از جنگ دوازدهروزه، با تزریق منابع گسترده به صندوقهای حمایتی، شرایطی شکل گرفته که سفارشهای خرید بزرگ به صورت روزانه و با فاصله حداقلی چیده میشود تا مانع افت قیمتها در برخی سهام شود. فارغ از تبعات نامطلوب بزرگشدن صندوقهای حمایتی و مختلکردن مکانیزم کشف قیمت بر اساس عرضه و تقاضا، میتوان ناکارآمدبودن این روش در دسترسی به اهداف خود را نشان داد.
از منظر سهامداران، مادامی که صندوق حمایتی با واردکردن سفارشهای خرید قصد دارد مانع از افت قیمتها شود، بهترین تصمیم با درنظرگرفتن رفتار سایر بازیگران، فروش سهم به حامیان است؛ زیرا اگر دیگران از این فرصت استفاده کنند و من چنین نکنم، ممکن است با اتمام منابع حمایتی، ارزش سهم کاهش یابد. از منظر خریدار هم بهترین تصمیم این است که خرید را به تعویق بیندازد، زیرا اگر منابع حمایتی به پایان برسد، احتمالا میتوان سهم را ارزانتر خرید. علاوهبراین، تا زمانی هم که حامی قصد کنترل قیمت بالاتر از سطوح تعادلی را دارد، انگیزه فروش از سمت عرضهکنندگان تشدید میشود. بنابراین انجام خرید منطقی نیست.
خروجی شرایط فوق این است که در اکثر سهامی که اصطلاحا «حمایت» میشوند، عمده خرید توسط همان کد حقوقی حامی صورت میگیرد و در سمت فروش انبوهی از عرضهکنندگان حقیقی و حقوقی جای دارند که اگر بتوانند از تهدید ابطال معامله و مجازات استیشنها و کدهای معاملاتی جان سالم به در ببرند، در واقع برنده بازی هستند. به عنوان نمونه، روندی که در معاملات شرکت سهام فولاد مبارکه پس از گزارش ضعیف فصلی شکل گرفت، مصداقی از همین وضعیت است.
به این ترتیب میتوان گفت در کنار همه نقدهایی که به برنامههای حمایتی جاری از بورس وارد میشود، اشکال اساسی در واقع آن است که انگیزه خرید را تضعیف و انگیزه فروش را تقویت میکند؛ یعنی دقیقا خلاف هدفی که برای آن طراحی شدهاند؛ وضعیتی که یادآور ضربالمثل مشهور انگلیسی است که میگوید: «جادههای منتهی به جهنم با سنگهایی از جنس نیتهای خوب فرش شدهاند!»